Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΓΚΙΣΤΡΙ ( AGISTRI ) VIDEO - PHOTOS




Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί του Αργοσαρωνικού με έκταση 11,97 τετραγωνικών χιλιομέτρων με υψόμετρο 294 μέτρα,νοτιοδυτικά και σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αίγινας, με 1.142 κατοίκους (στην απογραφή του 2011). Τους καλοκαιρινούς μήνες με την προσέλευση των τουριστών, ο αριθμός των κατοίκων φτάνει στις 5.000. 
Ανήκει στο Νομό Αττικής  και είναι το μεγαλύτερο από τη συστάδα των μικρών νησιών ανάμεσα στην Αίγινα και την Επιδαυρία της Πελοποννήσου.

Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα (το φυσικό λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα φέρι μποτ από Πειραιά/Αίγινα), τα Λιμενάρια και το Μετόχι.







ΙΣΤΟΡΙΑ


Σε αρχαία κείμενα όπως αναφέρει ο Πλίνιος και άλλοι αρχαίοι ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή». Παρ' όλο που δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν βυθισμένες μέσα στην θάλασσα, αρχαιότητες και λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του αρματολού Μητρομάρα (1772), πρωτεργάτη στα Ορλωφικά, ο οποίος κατέφυγε και πέθανε στο νησί στις 15 Φεβρουαρίου 1772. 

Τότε ήταν που οι Τούρκοι σκότωσαν όλους τους συναγωνιστές του και πούλησαν τις γυναίκες ως σκλάβες, εκτός από τη γυναίκα του που εξαγοράστηκε. Από το νησί καταγόταν και ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 Ιωάννης Αγκιστριώτης που πολέμησε σε διάφορες μάχες μέχρι το 1825. 

Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού.

Η ονομασία "Αγκίστρι" αποδόθηκε στο νησί, γιατί εξ' αιτίας του φυσικού του κάλλους γοήτευε τους ταξιδιώτες, πολλούς από τους οποίους "αγκίστρωνε" και έμεναν για πάντα στο νησί.

Άλλοι ιστορικοί που αναφέρονται στο νησί, στα συγγράματά τους, είναι ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.


Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Απόνησος, η Μεγαρίτισσα και το Κοντάρι. 


Σε όλη την δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένες αρχαιότητες, ενώ διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι, στο Πνευματικό κέντρο. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα.


Το νησί έχει διαπιστωθεί ότι κατοικείται από την πρωτοελλαδική μέχρι και την ελληνιστική εποχή. Αργότερα περιέρχεται στους Ρωμαίους και στους Βυζαντινούς. Με την πτώση του Βυζαντίου, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, γίνεται τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Γενικά για την ιστορία του νησιού δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες από τους ιστορικούς. Κατά καιρούς, στην νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απένατι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, γύρω στοn 14ο αι. μ.Χ.

Έτσι, ακόμα και σήμερα, μερικές ηλικιωμένες γυναίκες φορούν φούστες διακοσμημένες με συρίτια, κίτρινα μαντήλια και μιλούν Αρβανίτικα.

Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών.


Το 1821 το νησί κατοικήθηκε πάλι από μικρό πληθυσμό ατόμων και το 1835 δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα του Αγκιστρίου με Βασιλικό Διάταγμα. Κατά την απογραφή που έγινε τότε, αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι και σε λίγα χρόνια διπλασιάζει τον πληθυσμό του.

Η Κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010. Στη συνέχεια συστάθηκε ο Δήμος του Αγκιστρίου με το πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου του 2011, που περιλαμβάνει το Αγκίστρι και τις γύρω νησίδες.
Το 2011 αναγνωρίζεται ως "πράσινο νησί" από τη Νομαρχία Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μέχρι το 1940 ο πληθυσμός του νησιού διατηρήθηκε λιγοστός. Μετά το 1940, άρχισε να αυξάνεται και σήμερα έχει πάνω από 1.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πλησιάζουν τους 5.000.

Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καϊκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ' ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι. Το νέο λιμάνι κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και για την γενικότερη αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί.




ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ




Το Μεγαλοχώρι  (Megalohori)



Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα του Αγκιστρίου και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, με 561 κατοίκους. Διαφορετικά ονομάζεται "Μύλος", από τον ανεμόμυλο που βρίσκεται στην άκρη του χωριού, βρίσκεται δυτικά της Σκάλας και αποτελεί τη Διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, με την έδρα του Δήμου Αγκιστρίου.


Διαθέτει φυσικό λιμάνι, στο οποίο αράζουν τα flying dolphin που έρχονται από τον Πειραιά. και μαρίνα ελλιμενισμού, ανεφοδιασμού για τα πλοία. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά ανάμεσα σε φυσικούς κόλπους που δημιουργούν αμμώδεις περιοχές.


Στο Μεγαλοχώρι θαυμάζει κανείς την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο κέντρο του χωριού (1885), υπέργηρες φιγούρες με τοπικές ενδυμασίες, σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, παραδοσιακά καφενεία, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, άσπρες πεζούλες, κεραμοσκεπές, σπιτικούς φούρνους, αυλές συγυρισμένες και το μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν με την ύπαρξή τους τη ζωντανή ιστορία του τόπου.


Στο Μεγαλοχώρι φαίνεται ανάγλυφα η οικιστική εξέλιξη του νησιού τα τελευταία χρόνια, όπου παλιά όμορφα παραδοσιακά κτίσματα έρχονται να συναντήσουν τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.

Τα ουζερί, τα εστιατόρια, τα cafe snack bar και τα club περιμένουν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν με το καλύτερο τρόπο όλους εσάς που θα επισκεφτείτε το νησί μας.

Αφήνοντας το Μεγαλοχώρι και κατευθυνόμενος κανείς προς το πευκόφυτο δάσος συναντάει το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εκκλησάκια του νησιού που στέκει εκεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων και καλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει τις ρίζες του νησιού, το Καντούντι, το παλιό χωριό του Αγκιστρίου, δηλαδή ότι έχει μείνει από τον παλαιότερο οικισμό του Αγκιστρίου.




Σκάλα (Skala)

Βρίσκεται στην βορειοανατολική ακτή του νησιού και έχει φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν τα ferry boat που έρχονται από τον Πειραιά ή την Αίγινα. Η Σκάλα είναι ένας τουριστικός οικισμός που έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με πεντακάθαρα ξενοδοχεία, δωμάτια και γκαρσονιέρες με 354 κατοίκους και απέχει 2 χιλιόμετρα από το Μεγαλοχώρι.


Στην Σκάλα στην οποία δεσπόζει η ολόλευκη Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τον γαλάζιο τρούλο της (την Αγίαν Τράπεζά της την είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος), υπάρχει μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, αβαθή νερά, μόλις 100 μ. από το λιμάνι που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και πολλές οικογένειες, επειδή η θάλασσα είναι ρηχή και προσφέρεται για παιδιά. 


Στα εστιατόρια και στις ψαροταβέρνες θα γευτείτε και θα απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων, μαγειρευτά φαγητά, ψητά στα κάρβουνα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τους ψαράδες του νησιού και θα πιείτε παγωμένο κρασί.


Για την διασκέδασή σας υπάρχουν Cafe snack, bar και club για όλες τις ώρες, από το πρωί μέχρι ... την άλλη μέρα το πρωί.





Σκληρή (Skliri)

Στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, νοτιοανατολικά, φθάνουμε στην βραχώδη παραλία της Σκληρής, μια νεόκτιστη τουριστική περιοχή με σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια.


Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα στα πεύκα, με πάρα πολύ ωραία θέα στον Σαρωνικό, στην Αίγινα και κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά.


Από τη Σκληρή βλέπεις όλη την ημέρα έναν σωρό πλεούμενα να περνούν τη θάλασσα που χωρίζει το Αγκίστρι με την Αίγινα ταξιδεύοντας στον Αργοσαρωνικό.



Στην Σκληρή, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το Hook Club, στο οποίο υπάρχει οργανωμένη παραλία, cafe snack bar με φαγητό και studios με καταπληκτική θέα στον Αργοσαρωνικό για την διαμονή σας.

Σχετική εικόνα


Χαλικιάδα (Chalikiada)

Στα αριστερά της Σκάλας είναι η Σκληρή, μια πευκόφυτη, νεόκτιστη τουριστική περιοχή με σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια.


Ανεβαίνοντας το δρόμο για τη Σκληρή, θα συναντήσετε ένα στενό μονοπάτι και μετά από μια ονειρεμένη διαδρομή μέσα στα πεύκα, καταλήγετε, μετά από 500 μ., σ' ένα φυσικό καταγάλανο κόλπο, με χοντρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, στην μαγευτική Χαλικιάδα.


Εϊναι ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία του Αργοσαρωνικού και δημιουργεί στον επισκέπτη μια αίσθηση απομόνωσης σε κάποιο εξωτικό μέρος του κόσμου.


Το όνομά της το έχει πάρει από τα μεγάλα χαλίκια και τα βότσαλα που είναι απλωμένα στην παραλία και τα νερά της στην αρχή είναι ρηχά και μετά από 5 μ. γίνονται αρκετά βαθιά.


Η πρόσβαση είναι δύσκολη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και γίνεται μόνο με τα πόδια, γιατί από τη θάλασσα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες εξαιτίας των μεγάλων βράχων που φράζουν τη διαδρομή.

Είναι  επίσεις αγαπημένο μέρος των ελεύθερων κατασκηνωτών,που προτιμούν να στήνουν μέσα στο δάσος και κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στη Χαλικιάδα.Η παραλία προσφέρεται και για γυμνισμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για χαλικιαδα αγκιστρι

Το Μετόχι (Metohi)


Ανάμεσα στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι,στην πλαγιά του βουνού,βρίσκεται το Μετόχι.Στο Μετόχι πηγαίνεις, είτε από την Σκάλα,είτε από το Μεγαλοχώρι με παρακαμπτήριο από τον παραλιακό δρόμο.

Το Μετόχι είναι ένα πανέμορφο, δροσερό και γραφικό χωριό, με τοπικό χαρακτήρα, με παλιά παραδοσιακά σπίτια και με πανοραμική θέα στο Αγκίστρι και στην Αϊγινα. Στο Μετόχι αξίζει να επισκεφθείτε πεζοί, μετά από μια πολύ όμορφη διαδρομή, το Εκκλησάκι της Παναγίας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Η θέα από αυτό το σημείο είναι φανταστική. Εδώ σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα του Παρνασσού, ανάμεσα στα πεύκα.


Αποτέλεσμα εικόνας για μετοχι αγκιστρι


Η Λίμνη (Limni)

Είναι μια πολύ όμορφη περιοχή, πνιγμένη στα πεύκα, που βρίσκεται στο δρόμο που περνά από τα Λιμενάρια και πηγαίνει στην Απόνησο. Την Λίμνη διαφορετικά την ονομάζουν Λεκάνη. Κοντά στην Λίμνη βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο φθάνετε με μια πολύ μικρή παράκαμψη, πριν φθάσετε στην Λίμνη.


Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνη αγκιστρι


Τα Λιμενάρια (Limenaria)

Μετά το Πολέμι ο δρόμος κατηφορίζει και φθάνει στα Λιμενάρια, ένα παραδοσικό χωριό, τον τρίτο οικισμό του Αγκιστρίου, στο νότιο μέρος του νησιού που απέχει 4,5 χλμ. από το Μεγαλοχώρι και έχει 105 κατοίκους. Τα Λιμενάρια διακρίνονται για τη Λαϊκή τους παράδοση και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.


Πεύκα, μεγάλα κυπαρίσσια, ελιές, μποστάνια, πετρόκτιστα σπίτια, το παλιό σχολείο, η μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Κυριακής και το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, είναι μόνο ένα δείγμα της ομορφιάς και της μαγείας που έχει να επιδείξει αυτή η τοποθεσία. Στη γραφική ταβέρνα του χωριού μπορείτε να απολαύσετε νόστιμη ελληνική κουζίνα καθώς και τον παραδοσιακό κοκκινιστό κόκορα.


Κοντά στα Λιμενάρια είναι το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και στην διαδρομή προς την όμορφη περιοχή της Λίμνης βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.


Αποτέλεσμα εικόνας για λιμεναρια αγκιστρι


Δραγωνέρα (Dragonera)

Ο παραλιακός δρόμος μετά το Μεγαλοχώρι στρέφεται προς τα νότια και συνεχίζει παράλληλα με την παραλία, σε μια απόσταση από αυτή, διασχίζοντας ένα πυκνό δάσος και όμορφους όρμους με καταγάλανα νερά.


Η διαδρομή είναι μαγευτική και συνδυάζει με απόλυτη αρμονία το πράσινο του πεύκου με το βαθυγάλανο της θάλασσας. Στο μέσο περίπου αυτής της διαδρομής, με μία παρακαμπτήριο, ο δρόμος οδηγεί στη γραφική, αμμουδερή παραλία της Δραγωνέρας, που αποτελέιται από την Μικρή και τη Μεγάλη Δραγωνέρα. 


Βοτσαλωτή παραλία με ξαπλώστρες ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, κρυστάλλινα, αβαθή νερά και τα πεύκα να φθάνουν μέχρι την θάλασσα. 


Στην Μεγάλη Δραγωνέρα υπάρχει καντίνα στην οποία θα βρείτε καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, τοστ και σουβλάκια.

Η πρόσβαση στην Μικρή και Μεγάλη Δραγωνέρα είναι εύκολη και γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Σχετική εικόνα


Απόνησος (Aponisos)

Συνεχίζοντας το δρόμο δυτικά από τα Λιμενάρα, φτάνουμε σε μια πολύ όμορφη περιοχή, την παραλία της Απονήσου, όπου τα πεύκα αγκαλιάζουν τη θάλασσα.


Η Απόνησος βρίσκεται σε μια θαυμάσια περιοχή, στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγκιστρίου, ξεχασμένη από το χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσική της ομορφιά, όπως ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια.


Πρόκειται για ένα μικρό επίγειο παράδεισο, όπου ο μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων σε μεταφέρει σε εξωτικά μέρη, προσφέροντας σου μια μοναδική χαλάρωση και ηρεμία. Τα πεύκα, καταλήγουν σε μικρά επίπεδα βράχια και φθάνουν έτσι μέχρι τα κρυστάλλινα μπλε νερά της θάλασσας.


Τον μικρό όρμο της Απονήσου χρησιμοποιούν σαν αγκυροβόλιο μικρά και μεγάλα σκάφη και σε αυτόν υπάρχει επίσης οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και μια ταβέρνα, ενώ δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια


Κάθε επισκέπτης μπορεί να έρθει στην Απόνησο ή με δικό του μέσο ή με τα δρομολόγια του τοπικού λεωφορείου που εκτελεί 7 προγραμματισμένες διαδρομές, από τις 8 το πρωϊ μέχρι τις 7 το βράδυ.


Αποτέλεσμα εικόνας για απονησος αγκιστρι


Μάρεζα (Mareza)

Το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας απέχει 200 μ. από τα Λιμενάρια και αποτελεί ένα δείγμα της ομορφιάς και της μαγείας που έχει να επιδείξει αυτή η τοποθεσία.


Η Μάρεζα είναι μια βραχώδης παραλία, πνιγμένη στο πεύκο, με βαθιά πεντακάθαρα νερά, στην οποία η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται με κάθε μεταφορικό μέσο.




Αποτέλεσμα εικόνας για μαρεζα αγκιστρι


Αξιοθέατα

Το Αγκίστρι από μόνο του αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του Αργοσαρωνικού. Μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και 10 λεπτά από την Αίγινα βρίσκεται ο μικρός παράδεισος του Αργοσαρωνικού, με φιλόξενους ανθρώπους, καταπράσινος και με καταγάλανα νερά.


Στο Αγκίστρι πρέπει να επισκεφθείτε όλες τις παραλίες του, οπωσδήποτε όμως, τη Χαλικιάδα, την Απόνησο και τη Δραγωνέρα.


Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο Πνευματικό κέντρο του Μεγαλοχωρίου, τις Εκκλησίες και τα γραφικά ξωκκλήσια που είναι διάσπαρτα στις καταπράσινες πλαγιές και στις παραλίες του νησιού.




Οι Άγιοι Ανάργυροι.


Πρόκειται για μία κάτασπρη επιβλητική Εκκλησία με γαλάζιο τρούλο, που δεσπόζει στη Σκάλα και γιορτάζει την 1η Ιουλίου.


Η Ζωοδόχος Πηγή


Είναι η Μητρόπολη του νησιού, βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι και αξίζει να την επισκεφθείτε για τις αξιόλογες τοιχογραφίες που υπάρχουν σ' αυτή. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα και γίνεται πανηγύρι.


Η Εκκλησία είναι Βασιλική με τρούλο η οποία χτίσθηκε το 1885 και κοσμείται από τοιχογραφίες αναγεννησιακής μορφής, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ανδριανό Σταματιάδη.


Ο Άγιος Γεώργιος


Πρόκειται για ένα ιστορικό Εκκλησάκι το οποίο ήταν η παλαιά Μητρόπολη του νησιού και βρίσκεται διακόσια περίπου μέτρα ανατολικά της Εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. Από το εκκλησάκι σώζεται σήμερα μόνο το καμπαναριό και η κατασκευή του χρονολογείται πριν από τον 19ο αιώνα. Η παράδοση λέει ότι το δάπεδό του ήταν στρωμένο με Μαλτέζικες πλάκες.


Το μνημείο του Μητρομάρα


Απέναντι από το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου υπάρχει ένας πέτρινος τάφος, στον οποίον τοποθετήθηκαν το 1814 τα οστά των 411 ανδρών του Μητρομάρα οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους, μετά την αποτυχημένη επανάσταση των Ορλώφ το 1772.

Ο Μητρομάρας υπήρξε φημισμένος αρματωλός και πειρατής του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μήτρος Λέκκας ή Μήτρος Δέδες. Το Μνημείο του Μητρομάρα υπάρχει στον προαύλιο χώρο των Αγίων Αναργύρων στη Σκάλα.

Τα Εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων.


Βρίσκονται πανω από το Μεγαλοχώρι, 10 λεπτά με τα πόδια, μέσα σε ένα πευκόφυτο δάσος. Στέκουν εκεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων και καλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει τις ρίζες του νησιού, το Καντούντι, το παλιό χωριό (Παλαιοχώρι), δηλαδή ότι έχει μείνει από τον παλαιότερο οικισμό του Αγκιστρίου.


Οι Άγιοι Πάντες είναι ένα όμορφο Εκκλησάκι με υπέροχη θέα προς το Μεγαλοχώρι και τον Αργοσαρωνικό. Από τους Αγιους Πάντες, σύντομο μονοπάτι που κατευθύνεται ανατολικά, μας οδηγεί στο κοντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.


H Παναγία στο Μετόχι.


Βρίσκεται στο Μετόχι και μπορείτε να την επισκεφτείτε με πεζοπορία. Όταν φτάσετε στην Εκκλησία θα αποζημιωθείτε από τη θέα στη Σκάλα, στη Μετώπη και στην Αίγινα που είναι φανταστική. Γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.


Η Αγία Βαρβάρα στο Πολέμι.


Η παλιά εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας βρίσκεται στη θέση Πολέμι. Την Εκκλησία είχε τη τύχη να καθαγιάσει ο Αγιος Νεκτάριος. Γύρω από την Εκκλησία μπορούμε να δούμε κάποια από τα παλιά αλώνια του νησιού και τα πώρινα πηγάδια συλλογής νερού.


Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής


Βρίσκεται στα Λιμενάρια, στην πλατεία και γιορτάζει στις 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία γίνεται μεγάλο πανηγύρι. 


Ο Άγιος Νικόλαος



Βρίσκεται έξω από τα Λιμενάρια, 10 λεπτά με τα πόδια, στον δρόμο όπως πηγαίνουμε για την μαγευτική παραλία της Απόνησου.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ


Αποτέλεσμα εικόνας για πειραιας αγκιστρι

Από το Λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για το Αγκίστρι, που φθάνουν στο Λιμάνι της Σκάλας περίπου σε 1 ώρα & 45 λεπτά. Τα Ferry Boats παίρνουν εκτός από επιβάτες, αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.

Πρώτος ενδιάμεσος σταθμός του ferry boat είναι η Αίγινα και στη συνέχεια το πλοίο πηγαίνει στο Αγκίστρι μετά από 15'.


Τα Δρομολόγια εκτελεί η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού "Saronic Ferries": https://www.saronicferries.gr/

Πρακτορείο Πειραιά / Τηλέφωνα: 210-4117341 / 210-4171190 / 210-4126528

Το Πρακτορείο των Ferry Boats στο Αγκίστρι, βρίσκεται στην προβλήτα της Σκάλας: 

Tηλέφωνο 22970-91171.

Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το 210-4593162 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ή με τον Oργανισμό Λιμένος Πειραιά στα τηλέφωνα 14541 και 14944, στα οποία σας απαντά αυτόματος τηλεφωνητής με χρέωση και σας ενημερώνει καθημερινά για τα δρομολόγια.


ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΜΕ FLYING DOLPHINS


Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια, με διάρκεια ταξιδιού περίπου 55 λεπτών.


Τα δρομολόγια εκτελούν:


1. HELLENIC SEAWAYS Flying Dolphins

Τηλέφωνα Αγκίστρι: 22970-27462 / Πειραιάς: 210-4199000
https://hellenicseaways.gr/

2. AEGEAN Flying Dolphins
Τηλέφωνα Αγκίστρι: 22970-91171 / Πειραιάς: 210-4221766 
http://www.aegeanflyingdolphins.gr/


Στο Αγκίστρι μπορείτε να φτάσετε και από το Λιμάνι της Αίγινας, με το ΑΓΚΙΣΤΡΙ EXPRESS ή με ένα θαλάσσιο ταξί. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια είναι συχνά και οι ώρες αναχώρησης αναγράφονται στο λιμάνι της Αίγινας.

Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικα:


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙ "JAMAICA"   6944535659

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙ "POSEIDON''  6972229720
ΑΓΚΙΣΤΡΙ EXPRESS  6973533140


Επίσης μπορείτε να φθάσετε στο Αγκίστρι, από το Λιμάνι της Αίγινας και με το ferry boat που εκτελεί το δρομολόγιο: Πειραιάς - Αίγινα - Αγκίστρι. Πληροφορίες στα εκδοτήρια εισιτηρίων, στα κιόσκια του Λιμανιού της Αίγινας.

Καλό ταξίδι 


Με πληροφορίες και από τη Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου