Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

O ΒΑΘΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ


Denman Canyon (vertical exaggeration x 5)


Το φαράγγι Denman της Ανταρκτικής της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι το βαθύτερο φαράγγι της γης, φτάνοντας στα 3.500 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Είναι επίσης γεμάτο από πάνω προς τα κάτω με πάγο, το οποίο οι επιστήμονες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν σε μια νέα έκθεση να έχει μια σημαντική ευπάθεια στην τήξη.

Η απομάκρυνση και η αραίωση των τμημάτων του παγετώνα υποδηλώνουν ότι διαβρώνεται με την προσβολή ζεστού νερού του ωκεανού.

Ο Denman είναι ένας παγετώνας που θα πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον. Εάν ο πάγος του λιωσει αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια αύξηση κατά 1,5μ της επιφάνειας της θάλασσας. 

"Πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι δύσκολο να πούμε ότι, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τίθενται σε ενέργεια, για παράδειγμα, η στενότητα του καναλιού κατά μήκος του οποίου ο Denman υποχωρεί μπορεί να επιβραδύνει την υποχώρηση", εξήγησε η Dr Virginia Brancato, από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA πρώην μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine (UCI).

"Προς το παρόν, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα και να παρακολουθείται στενά και πιο συχνά η μελλοντική εξέλιξη του παγετώνα", δήλωσε στο BBC News.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου