Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΩΜΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η περιοχή που περιβάλλει τον Τοξότη A *, την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Τελικά, οι μαύρες τρύπες θα είναι η τελευταία εναπομένουσα ύλη στον κόσμο
Η περιοχή που περιβάλλει τον Τοξότη A *, την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Τελικά, οι μαύρες τρύπες θα είναι η τελευταία εναπομένουσα ύλη στον κόσμο 

NASA/JPL-Caltech/Judy Schmidt

Ο κόσμος μπορεί να μην τελειώσει ποτέ.Αλλά αν ήσασταν αθάνατοι, ίσως θα θέλατε. Η τελική μοίρα του κόσμου μας είναι μια μακρά και ψυχρή υπόθεση που οι αστρονόμοι ονομάζουν Big Freeze ή Big Chill.


Είναι μια κατάλληλη περιγραφή για την ημέρα που όλη η θερμότητα και η ενέργεια θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε ακατανόητα τεράστιες αποστάσεις. Σε αυτό το σημείο, η τελική θερμοκρασία του σύμπαντος θα αιωρείται ακριβώς πάνω από το απόλυτο μηδέν.(-273.5c η 0 Kelvin)


Η επιταχυνόμενη επέκταση του Big Bang

Πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το σύμπαν μας γεννήθηκε στο Big Bang και από τότε επεκτείνεται.


Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, φαινόταν ότι η επέκταση θα τελειώσει τελικά. Οι μετρήσεις των αστρονόμων υποδηλώνουν ότι υπήρχε αρκετή ύλη στο σύμπαν για να ξεπεραστεί η επέκταση και να αντιστραφεί η διαδικασία, προκαλώντας το λεγόμενο Big Crunch. Σε αυτό το σενάριο, ο κόσμος θα καταρρεύσει ξανά σε μια απέραντα πυκνή μοναδικότητα όπως αυτή από την οποία προέκυψε.Η σκέψη πήγε ότι ίσως αυτή η διαδικασία θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει ένα άλλο Big Bang.


Θα είχαμε τελειώσει,αλλά ο κύκλος Big Bang / Big Crunch θα μπορούσε να επαναληφθεί απεριόριστα.


Στα χρόνια που πέρασαν,η ανακάλυψη της σκοτεινής ενέργειας μας έχει χάσει μια ευκαιρία σε αυτήν την αιώνια αναγέννηση. Το 1998, δύο ξεχωριστές ομάδες αστρονόμων ανακοίνωσαν ότι μετρούν ειδικά αστέρια που εκρήγνυνται στο μακρινό σύμπαν, που ονομάζεται supernova τύπου Ia, το οποίο χρησιμεύει ως «τυπικά κεριά» για τον υπολογισμό των αποστάσεων. Διαπίστωσαν ότι οι απομακρυσμένες εκρήξεις - οι οποίες θα έπρεπε να έχουν την ίδια εγγενή φωτεινότητα - ήταν πιο αμυδρές και επομένως πιο μακριά από το αναμενόμενο. Κάποια μυστηριώδης δύναμη έσπρωξε τον Κόσμο εκτός από μέσα.


Αυτή η σκοτεινή ενέργεια θεωρείται τώρα ότι αποτελεί περίπου το 69% της μάζας του σύμπαντος, ενώ η σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει περίπου το 26%. Η κανονική ύλη - άνθρωποι, πλανήτες, αστέρια και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να δείτε - περιλαμβάνει περίπου το 5 τοις εκατό του κόσμου.


Ο πιο σημαντικός αντίκτυπος της σκοτεινής ενέργειας είναι ότι η επέκταση του σύμπαντος δεν θα επιβραδυνθεί ποτέ. Θα επιταχύνει μόνο.


Θερμός θάνατος του σύμπαντος

Δεκαετίες παρατηρήσεων επιβεβαίωσαν μόνο τα ευρήματα των ερευνητών. Όλα τα σημάδια τώρα δείχνουν έναν μακρύ και μοναχικό θάνατο που παραπέμπει προς το άπειρο. Ο επιστημονικός όρος για αυτή τη μοίρα είναι «θερμός θάνατος».


Αλλά τα πράγματα θα είναι μάλλον ερημικά πολύ πριν συμβεί αυτό.


"Μόλις", ένα τρισεκατομμύριο χρόνια από τώρα, το σύμπαν θα έχει επεκταθεί τόσο πολύ ώστε κανένας μακρινός γαλαξίας δεν θα είναι ορατός από τον Γαλαξία μας, ο οποίος θα έχει από καιρό συγχωνευθεί με τους γείτονές του. Τελικά, 100 τρισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, όλοι οι σχηματισμοί των αστεριών θα σταματήσουν, τερματίζοντας την εποχή των Stelliferous που τρέχει από λίγο καιρό μετά το πρώτο μας σύμπαν.


Πολύ αργότερα, στη λεγόμενη Εκφυλιστική Εποχή, οι γαλαξίες θα χαθούν επίσης. Τα αστρικά υπολείμματα θα καταρρεύσουν. Και όλη η υπόλοιπη ύλη θα κλειδωθεί μέσα σε μαύρες τρύπες.


Στην πραγματικότητα, οι μαύρες τρύπες θα είναι οι τελευταίοι σωζόμενοι φρουροί του σύμπαντος όπως το γνωρίζουμε. Στην εποχή της μαύρης τρύπας, θα είναι η μόνη «κανονική» ύλη που απομένει. Αλλά τελικά, ακόμη και αυτοί οι τιτάνες θα εξαφανιστούν επίσης.


Ο Stephen Hawking προέβλεψε ότι οι μαύρες τρύπες εξατμίζονται αργά απελευθερώνοντας τα σωματίδια τους στο σύμπαν. Πρώτα θα εξαφανιστούν οι μικρότερες μαύρες τρύπες ηλιακής μάζας. Και από ένα googol χρόνια στο μέλλον (1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά), η ακτινοβολία Hawking θα έχει σκοτώσει ακόμη και τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.


Καμία κανονική ύλη δεν θα παραμείνει σε αυτό το τελευταίο «Dark Era» του σύμπαντος, το οποίο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι πριν από αυτό. Και ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής μας λέει ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, όλη η ενέργεια θα κατανεμηθεί τελικά ομοιόμορφα. Ο Κόσμος θα εγκατασταθεί στην τελική του θερμοκρασία ηρεμίας, ακριβώς πάνω από το απόλυτο μηδέν,την πιο κρύα δυνατή θερμοκρασία.


Εάν αυτό το μέλλον φαίνεται σκοτεινό και καταθλιπτικό, ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι η γη θα έχει πεθάνει πολύ πριν ώστε να πρέπει να ανησυχούμε. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το χρονικό διάστημα τρισεκατομμυρίων ετών, ακόμη και η ύπαρξη ολόκληρου του είδους μας καταγράφεται ως μια σύντομη ακτίνα του ήλιου πριν από έναν άπειρο χειμώνα σκοταδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου