Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας – Αποφυλακίζεται ο Ξηρός;

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος το νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' (υψίστης ασφαλείας). Ταυτόχρονα περιλαμβάνει μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς και ευνοϊκές διατάξεις για κρατούμενους με προβλήματα υγείας, (όπως αναπηρία ή ανίατη ασθένεια), όπου εμπίπτει και η περίπτωση του Σάββα Ξηρού.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.
Με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται κάθε διάταξη που αναφέρεται στα «καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου». Με άλλα λόγια, καταργούνται πλήρως οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Έτσι, τα καταστήματα κράτησης πλέον θα χωρίζονται:
  • Στα Α' τύπου όπου θα κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι για χρέη και οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης
  • Στα Β` τύπου κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι
Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης σειρά διατάξεων με τις οποίες προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αποφυλάκισης για ειδικές κατηγορίες κρατουμένων.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη και ξεπέρασαν τα 75 έτη, εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους, εκτός και εάν κριθεί ότι η έκτιση της ποινής είναι σε φυλακή είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών μετά από αίτηση του καταδικασμένου.
Οι καταδικασθέντες που θα απολυθούν υποχρεούνται να εμφανίζονται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.
Αν παραλείψουν την υποχρέωση, ο εισαγγελέας έκτισης της ποινής μπορεί προχωρήσει σε μία σειρά από περιοριστικούς όρους όπως να:
  1. προβαίνει σε συστάσεις,
  2. διατάξει την έκτιση μέρους της ποινής τους που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα στο κατάστημα κράτησης ή
  3. διατάξει την έκτιση της ποινής τους στο κατάστημα κράτησης. Η διάταξη του άρθρου 105 έχει και εδώ ανάλογη εφαρμογή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διατάξεις για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής έχουν εφαρμογή και:
  1. στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
  2. στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εφόσον διακριβωθεί με τη διαδικασία της ειδικής πραγματογνωμοσύνης η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της κατάστασης της υγείας τους.
Ταυτόχρονα, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή φυλάκισης κάτω των 5 ετών, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις:
  1. εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής,
  2. εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο της ποινής.
Παράλληλα, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών κρατούμενοι που εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα.
Κρατούμενοι που εκτίουν ποινές άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη εισαγγελέα, σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
Όσοι απολύονται κάτω από την εν λόγω διάταξη, αν υποπέσουν, μέσα σε πέντε χρόνια από την αποφυλάκισή τους, σε νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο.
Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξη του, μπορεί να επιβάλλει:
  1. την υποχρέωση τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν,
  2. τη μη απομάκρυνση τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο,
  3. οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ., κρίνει σκόπιμο.
Σημειώνεται πως οι ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνουν και την περίπτωση Σάββα Ξηρού στον οποίο έως σήμερα τα αρμόδια δικαστήρια είχαν απορρίψει τις όποιες αιτήσεις του για αποφυλάκιση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος:
«Η απόλυση υπό όρο χορηγείται (…) σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε  έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω».

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου