Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΜΕ 7.3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Mε 7,3 βαθμούς ξαναχτύπησε στο Νεπάλ ο Εγκέλαδος
Στους δρόμους το Κατμαντού μετά το νέο σεισμό: Όσα κτίρια στην πρωτεύουσα δεν είχαν πέσει από την πρώτη καταστροφή, ήταν ασταθή εξαιτίας των ζημιών   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Κατμαντού
Σεισμός 7,3 βαθμών χτύπησε ξανά το Νεπάλ, που μόλις αρχίζει να συνέρχεται από την πολύνεκρη καταστροφή των προηγούμενων εβδομάδων.

Οι πρώτες αναφορές από τις νεπαλέζικες υπηρεσίες μιλούν για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ενώ ξένες αποστολές μιλούσαν για τέσσερις νεκρούς στην Τσαουτάρα του Νεπάλ, κοντά στο επίκεντρο. Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονική Ινδία.

Ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος 19 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί. Αρχικά, το αμερικανικό γεωολογικό Ινστιτούτο είχε εκτιμήσει την ισχύ της δόνησης σε 7,1 βαθμούς, την οποία όμως στη συνέχεια διόρθωσε στους 7,4 βαθμούς και τελικά στους 7,3.

To επίκεντρο της δόνησης ήταν σε απομακρυσμένο σημείο, στα σύνορα με την Κίνα. Σε κοντινό σημείο σημειώθηκε στη συνέχεια δεύτερη δόνηση, 6,3 βαθμών.


Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:45 τοπική ώρα (10:05 ώρα Ελλάδας). Κτίρια ταρακουνήθηκαν μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας ενώ στο Κατμαντού οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νεπάλ ανέφερε στο Reuters ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρία άτομα, και η διαδικασία συλλογής στοιχείων από απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τραυματίες βρίσκονται περίπου στους 300.

Παράλληλα, οι ινδικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανέφεραν πως δύο άτομα σκοτώθηκαν σε περιφέρειες κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ, στο Μπιχάρ, και το Ουτάρ Πραντές. Νωρίτερα, το στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Κατμαντού, Πολ Ντίλον, είχε αναφέρει στο Reuters πως τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Τσαουτάρα, κοντά στο επίκεντρο.

Όσα κτίρια στο Κατμαντού δεν είχαν πέσει από την πρώτη καταστροφή, ήταν ασταθή εξαιτίας των ζημιών που είχαν υποστεί, οπότε και ο κίνδυνος από το νέο σεισμό είναι προφανής.

Η καταστροφή των 7,8 βαθμών στις 25 Απριλίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε 8.150 άτομα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Σε εκείνο τον σεισμό είχαν τραυματιστεί 17.860 ενώ ορεινά χωριά είχαν ισοπεδωθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου