Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΡΕΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ


Τα αλιευτικά εργαλεία, για παράδειγμα τα αγκίστρια, προκαλούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις σοβαρό τραυματισμό θαλάσσιων χελωνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάληξη για τα άτομα του είδους δυστυχώς είναι μοιραία. Περιβαλλοντικές ομάδες, αλλά και ευσυνείδητοι πολίτες τείνουν χείρα βοήθειας σε τέτοια περιστατικά και η άμεση παρέμβασή τους τις περισσότερες φορές είναι σωτήρια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας αποτέλεσε μια αρσενική Caretta caretta βάρους 30 κιλών, η οποία βρέθηκε τυλιγμένη με πετονιές, και το αγκίστρι στο στόμα της έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

Ανοιχτά της Σίφνου, μια οικογένεια που επέβαινε σε σκάφος αναψυχής με προορισμό την Πάρο, δεν αδιαφόρησε στη θέα της θαλάσσιας χελώνας. Αμέσως ενημερώθηκαν ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει το συντομότερο η μεταφορά της στον σταθμό του τελευταίου.

«Χρειάστηκε να βγάλουμε ακτινογραφίες για να δούμε την ακριβή θέση του αγκιστριού και αν υπάρχουν περισσότερα στο σώμα του ερπετού. Αφού είδαμε ότι υπήρχε ένα αγκίστρι μεγέθους 10 εκατοστών και το βάθος της πληγής ήταν δυσπρόσιτο, κρίθηκε ότι ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθεί ήταν χειρουργικά», λέει στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Ορφανός, πρόεδρος του Συλλόγου του νησιού.

Σε συνεννόηση με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», την παραχώρηση του κτηνιατρείου από τον Στάθη Πιτταρά, ο κτηνίατρος Δ. Ποσάντζης και μέλη του Συλλόγου κατάφεραν να αποσπάσουν το αγκίστρι από τη χελώνα, που ονομάστηκε "Ποσειδώνας".

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» ευχαριστούν θερμά την οικογένεια της Βιργινίας Καραβάκου και του Γιάννη Προκόπη, που βρήκαν τον «Ποσειδώνα» και δεν δίστασαν να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να σώσουν ένα ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς και τον Στάθη Πιτταρά που παραχώρησε το ιατρείο και τα μέσα και φυσικά τον κτηνίατρο Δ. Ποσάντζη που επιμελήθηκε όλο το χειρουργείο και προέκυψε αίσιο αποτέλεσμα.

Η θαλάσσια χελώνα αναρρώνει μαζί με άλλες δύο του είδους της στον σταθμό του Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα στην παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο λουόμενοι έσπευσαν να σώσουν μια Caretta caretta.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου