Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΕ 23 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟ 2014













Προς το επίπεδο των 23 εκατ. θα κινηθεί ο αριθμός των συνολικών αφίξεων ξένων επισκεπτών με όλα τα μέσα για το 2014 υπερβαίνοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις όπως είχαν διατυπωθεί για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτό προκύπτει από τη νέα αναθεώρηση της εκτίμησης των αφίξεων επισκεπτών για το σύνολο του έτους στην οποία προχώρησε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με την ενσωμάτωση των στοιχείων και του μήνα Οκτωβρίου στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Με βάσει την ανάλυση του ΣΕΤΕ ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού (πλην της κρουαζιέρας) θα φθάσει φέτος στα 20,5 εκατ. Ομως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι αφίξεις (πλην της κρουαζιέρας) να κινηθούν ακόμη υψηλότερα αν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Στη περίπτωση αυτή εκτιμά ότι οι αφίξεις (πλην κρουαζιέρας) θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι αφίξεις κρουαζιέρας παρά τις αρχικές προβλέψεις που τις έδειχναν στάσιμες σε σχέση με το 2013 κατέγραψαν αύξηση κατά 100.000 το πρώτο εξάμηνο και σε σύνολο έτους αναμένεται να κινηθούν περί τα 2,5 έναντι των 2,2 εκατ. του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δεκαμήνου οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 15% ξεπερνώντας τα 14 εκατ. έναντι 12,2 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τις υψηλότερες αυξήσεις σημείωσαν κατά 72,3% το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, κατά 39% της Μυκόνου, κατά 29,4% της Αθήνας και κατά 26,9% της Σαντορίνης. Σε απόλυτο αριθμό την υψηλότερη αύξηση με επιπλέον περίπου 700.000 αφίξεις πέτυχε το αεροδρόμιο της Αθήνας. Τον Οκτώβριο οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,5%. Ξεχωρίζουν οι αυξήσεις σε ποσοστό 38,6% στο αεροδρόμιο της Αθήνας και σε ποσοστό 200% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα ξεπέρασε τον Οκτώβριο τις αφίξεις προορισμών όπως της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς κ.α.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή στο τέλος του 2014, η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών. Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή την κρίσιμη στιγμή, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση, την υποστήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και την περαιτέρω ποιοτική και ποσοτική αύξηση της απασχόλησης στον τομέα».

Την ισχυρή αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα αποτυπώνει σε έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων. Σύμφωνα με την έκθεση με στοιχεία οκταμήνου, η αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα έφθασε σε ποσοστό 16% στηριζόμενη εν μέρει και στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών. Η Ελλάδα με τις εν λόγω επιδόσεις κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2014 θα αυξηθεί κατά 4% και το 2015 μεταξύ 2,5% και 3,5%.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου