Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ''ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καθώς η στενότητα στους καταναλωτές, μεταφράζεται σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, με ορατές επιπτώσεις στο εμπόριο, ξεκινούν οι «ενδιάμεσες εκπτώσεις» το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014.
Με τη μάχη για την αργία της Κυριακής να βρίσκεται σε εξέλιξη και χρονικά να "παρεμβάλλεται" μέσα στο διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών, αναφέρει σε ανκοίνωσή του ότι: "Στο διάστημα των εκπτώσεων και σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του νόμου, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν και πάλι προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές".
 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
Αναφερόμενος στο θέμα o EΣΠ, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: "Επίσης, βάσει του ανωτέρω νόμου, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή στις 2 Νοεμβρίου.


Κατόπιν αυτού,  ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Πειραιά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.

 Ως προς την ειδικότερη διενέργεια των εκπτώσεων, θα πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

1.Τριάντα (30) ημέρες  πριν από την έναρξη των εκπτώσεων  απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

2.Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες  (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν  οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπεύθυνων πρόστιμο ποσού ίσου με  το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

 Εφιστούμε την προσοχή όσων συναδέλφων απασχολήσουν προσωπικό την Κυριακή 2/11, ότι θα αμειφθεί με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Επίσης, θα πρέπει οι ώρες απασχόλησης να καταχωρηθούν στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας & υπερωριών» ".
Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και από άλλους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, ενώ το αν η εκπτωτική περίοδος θα αποδώσει, θα φανεί μετά τη λήξη της όταν θα υπάρξει και η ανάλογη επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου