Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΦΟΔΡΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ 5/2 (Last Edit 8/2)


           
 
 


Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!
Κατ'αρχήν να πω ότι η επερχόμενη χιονοκαιρία ήταν,και είναι,δύσκολη στην ακριβή πρόγνωσή της,λόγω ότι μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι σειρές δεν έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς η πορεία που θα ακολουθήσει το χαμηλό βαρομετρικό που θα μας επηρεάσειΑποτέλεσμα αυτού να μην υπάρχει σαφή εικόνα,για το πότε ακριβώς θα αρχίζει να χιονίζει σε μεγάλο μέρος του νομού και σε τι υψόμετρα.Θα κάνω εκτίμηση με όποια τελευταία στοιχεία έχω και ελπίζοντας τα δεδομένα να μην αλλάξουν πάλι σε 6ώρες.

Τα νεότερα στοιχεία λοιπόν για την Αττική δείχνουν ότι θα έχουμε τη πιο κρύα εβδομάδα του φετεινού χειμώνα εώς τώρα,και μια από τις πιο κρύες των τελευταίων 6-7 ετών.

Συγκεκριμένα απο αύριο Δευτέρα η θερμοκρασία όσο περνάει η ώρα θα πέφτει όλο και πιο πολύ.Εάν δηλαδή το μεσημέρι θα έχουμε μέγιστες  9c το βράδυ σε πολλές περιοχές δε θα ξεπεράσουν τους 3-4c.
'Οσο για τον υετό αυτος θα είναι υπό μορφή  ισχυρής βροχής κατά τόπους μετά τις πρωινές ώρες σε όλα τα πεδινά εώς και το βράδυ.Όμως όλα τα υψόμετρα άνω των 400μ θα χιονίζονται απο το απόγευμα εώς τα μεσάνυχτα.
Οι άνεμοι κατα τη διάρκεια της ημέρας θα είναι βόρειοι σχυροί 6-7bf που όμως από το βράδυ θα γίνουν πολύ ισχυροί 7-8bf

H Tρίτη τώρα απο τα μεσάνυχτα εώς και το μεσημέρι,θα έχει τις θερμοκρασίες (με τα εώς τώρα στοιχεία) για να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλο μέρος του νομού.Κατά τόπους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ ισχυρές και πολύ πυκνές,με αποτέλεσμα να έχουμε χιονόστρωση ειδικά απο υψόμετρα 250-300μ και πάνω.  
Όμως δεν αποκλείεται να χιονοστρώσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα έστω και για λίγο.Κρατάω μια επιφύλαξη για τα πολύ νότια του νομού που ίσως παλεύουν με τα χιονόνερα.Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν εώς και το βράδυ αλλά πιθανότατα να μην είναι  τόσο ισχυρές.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν βοριάδες πολύ ισχυροί 7-8 και τοπικά 9bf.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο -1 εώς 3c 

Για τις υπόλοιπες μέρες θα γίνει νέα εκτίμηση την Τρίτη,όμως όλα δείχνουν ότι και η Τετάρτη μπορεί να μας απασχολήσει με χιόνια.
Η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα απο Τετάρτη και ύστερα θα ανεβαίνει αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τους 9-10c εώς και τη Κυριακή.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για αύριο Δευτέρα χιόνια κατά τόπους ισχυρά θα δει όλη η Βόρεια-Βορειοδυτική χώρα μέχρι και τις απογευματινές ώρες.Ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Απο το απόγευμα και μετά  χιόνι θα πέσει στη Θεσσαλία τη Δυτική Στερεά,στις Σποράδες ,και στην Ορεινή Κρήτη.Πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχει και για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου,όπως και απο τα ημιορεινά και ψηλότερα της Κέρκυρας. Εκτός απο τη Κρήτη και τα ημιορεινά-ορεινά της Πελοποννήσου οι προαναφερθήσες περιοχές θα πληρούν τις προυποθέσεις για χιόνι απο μηδενικό υψόμετρο.
Βροχή θα έχουν οι Κυκλάδες, η Κρήτη σε υψόμετρα 1300μ και κάτω,τα Δωδεκάνησα,και τα Νησιά του Ιονίου.Στον Αίνο της Κεφαλλονιάς θα χιονίσει απο τα 400-500μ και πάνω.

Για την Τρίτη χιονοπτώσεις προβλέπονται για την Εύβοια,Αν Στερεά,ΒΔ Πελοπόννησο,στις βόρειες Κυκλάδες,(κυρίως σε 'Ανδρο,Τήνο,Νάξο)και στην Κρήτη σε υψόμετρα άνω των 300-400μ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Σε συνέχεια της πρόβλεψης απο 1/2/15 να τονίσω ότι σφοδρή χιονοκακοκαιρία με πολύ ισχυρούς ανέμους κατά τόπους θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της επικράτειας απο την Κυριακή το βράδυ και μετά.Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν και πολλές πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ηπειρωτικής χώρας,η Θράκη,αλλά και τα κεντροβόρεια νησιά του Αιγαίου (κυρίως).Χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια Κυκλαδονήσια.Οι περιοχές που φαίνεται να μην επηρεάζονται πολύ είναι οι περιοχές της Κ.Μακεδονίας,η 'Ηπειρος,το Ιόνιο,η Δυτική Στερεά,και τα πολύ δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.
Νεότερα και πιο αναλυτικά την Κυριακή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου