Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ''ΑΓΚΑΛΙΑ''



Η αρχαιότερη «αγκαλιά»  της ανθρώπινης Ιστορίας

Αθάνατη, παντοτινή αγάπη. Οπως την εξύμνησαν οι αρχαίοι Ελληνες ποιητές. Πολύ πριν αρθρωθεί ο λόγος τους, γεννήθηκε το νεαρό ζευγάρι που βρέθηκε να «κοιμάται» αγκαλιά έξω από το σπήλαιο Αλεπότρυπα, στη Μάνη. Πέθαναν στο άνθος της νιότης, στα 20 με 25 χρόνια τους. Η εξαιρετικά σπάνια ταφή έγινε πριν από περίπου 6.000 χρόνια και ίσως αποτελεί την παλαιότερη του είδους της στον κόσμο.

Η γιορτή των ερωτευμένων φαίνεται πως απέκτησε τους αρχαιότερούς της εκφραστές. Η ταφή του νεαρού ενήλικου ζευγαριού σε στάση εναγκαλισμού (ο άντρας κρατάει στην αγκαλιά του τη γυναίκα) μαζί με μια ακόμη διπλή, αδιατάραχτη ταφή νεαρών ενηλίκων, επίσης άνδρα και γυναίκας σε συνεσταλμένη στάση και σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφικής περιόδου 2013-2014, στη θέση Ξαγκουνάκι, στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα. 

«Πρόκειται για εύρημα συγκλονιστικό και ιδιαιτέρως ανθρώπινο», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων δρ Γ.Α. Παπαθανασόπουλος, αναφερόμενος στην ταφή του νεαρού ενήλικου ζευγαριού που βρέθηκε αγκαλιασμένο στην αιωνιότητα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ανασκαφικού προγράμματος, «οι διπλές ταφές αποτελούν σπάνιο εύρημα. Ιδιαίτερα οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μία από τις αρχαιότερες του κόσμου. Πιθανότατα να είναι η αρχαιότερη», επισημαίνει.

Το νεαρό ζευγάρι χρονολογήθηκε με τη μέθοδο του άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ. Ετάφη δηλαδή πριν 5.814 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής (6000-3200 π.Χ.) Η ανάλυση των οστών με τη μέθοδο του DNA , τα αποτελέσματα της οποία βγήκαν μόλις το περασμένο Σάββατο, απέδειξε ότι πρόκειται πράγματι για έναν άντρα και μια γυναίκα. Τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν άγνωστα. «Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα οστά δεν διαπιστώθηκαν σημεία τραυματισμού», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η ανθρωπολόγος Αναστασία Παπαθανασίου, συνεργάτιδα του ανασκαφέα. Σύμφωνα με την ίδια «η μακροσκοπική εξέταση των οστών έδειξε ότι το ζευγάρι πέθανε στην ηλικία των 20 με 25 χρόνων».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου