Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ WAIVER Η ΕΚΤ ΑΠΟ 29/6 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ


Στην επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

epanaferei-to-waiver-i-ekt-apo-tis-29-iouniou-gia-tis-ellinikes-trapezes


Στην επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το waiver θα επανέλθει από τις 29 Ιουνίου ημέρα που επεβλήθησαν τα capital controls από την κυβέρνηση.

 Το ΔΣ της ΕΚΤ «αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού».

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ESM και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού».


«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων», καταλήγει το ΔΣ της ΕΚΤ στην ανακοίνωσή του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WAIVER

Η λέξη που κυριαρχεί στην επικαιρότητα της τελευταίες ώρες είναι το περίφημο waiver, δηλαδή η  επαναφορά της δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πώς λειτουργεί αυτό; Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο  από τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, δίνοντας ως ενέχυρο (collateral) ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Διαφορετικά, όπως συμβαίνει τώρα, αναγκάζονται να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA), ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο.

Από το Φεβρουάριο του 2015 και τη διαπραγμάτευση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής τους  αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου